Aardappelpersvezels
Aardappelpersvezels is een productstroom die ontstaat bij de zetmeelbereiding uit aardappelen. Naast de celwandkoolhydraten, die goed verteerbaar zijn, bevatten de aardappelpersvezels nog een fors aandeel zetmeel, dat geleidelijk vrijkomt voor pensfermentatie.
De voederwaarde van aardappelpersvezels wordt nagenoeg geheel geleverd door deze twee soorten koolhydraten. Persvezels kunnen in grote hoeveelheden worden toegepast als er schaarste is aan ruwvoer, hoewel het product zelf een krachtvoeder is.
Met persvezels in een rantsoen kan een drukkend effect op het percentage melkvet en een stimulering van het percentage melkeiwit bereikt worden. In een nieuwmelkte fase leidt het voeren van aardappelpersvezels tevens tot een stimulering van de melkgift.
Verder bevatten aardappelpersvezels weinig stikstof en fosfor wat een positief effect geeft op de mineralenbalans.
Samenstelling aardappelpersvezels (in gram per kg droge stof)
DS | VEM | VEVI | FOS | DVE | OEB | RAS | RE | RC | ZET | SUI | N | P | K |
16,5 | 1052 | 1134 | 679 | 91 | -75 | 40 | 73 | 215 | 235 | 11,7 | 1,0 | 17,0 |
Bewaaradvies
Indien de vezels voor langere tijd moeten worden opgeslagen, verdient het de voorkeur om ze in te kuilen. De opslag moet plaatsvinden op een verharde ondergrond. Eventueel de toplaag bestrooien met landbouwzout per en luchtdicht afsluiten met landbouwfolie. Een zandkraag en een dun laagje zand op de kuil verdienen hierbij de voorkeur.