Sodagrain Tarwe/Gerst geblazen
Sodagrain geblazen bestaat uit tarwekorrels die worden gemend met natronloog. Tijdens dit proces worden de korrels vochtig gemaakt en de zaadhuid wordt verwijderd.
Het is zeer geschikt als zetmeelbron in het rantsoen. Het heeft bovendien een positief effect op de melkproductie.
Sodagrain wordt veelvuldig gebruikt om het snijmaïs of energierijke krachtvoeders te vervangen.
De voederwaarde van ontsloten tarwe bedraagt:
VEM | 1179 /kg ds |
VEVI | 1304 /kg ds |
DVE | 93 gr/kg ds |
OEB | -16 gr/kg ds |
Suikers | 30 gr/kg ds |
Droge stof | 72% |
Ruw eiwit | 127 gr/kg ds |
Ruw vet | 25 gr/kg ds |
Ruwe celstof | 28 gr/kg ds |
Ruw as | 37 gr/kg ds |
Zetmeel | 688 gr/kg ds |
Calcium | 0,5 gr/kg ds |
Fosfor | 3,1 gr/kg ds |
Natrium | 19,2 gr/kg ds |
Kalium | 3,4 gr/kg ds |
Magnesium | 0,9 gr/kg ds |
Zwavel | 1.4 gr/kg ds |